Thursday, November 8, 2012

Beba i razvojne faze

Prva godina u razvoju bebe obeležena je izuzetno lepim događajima, kao što su prva gugutanja, smejanje, sedenje, prohodavanje, prve reči itd. Ovakve događaje uvek rado (i ponekad nestrpljivo :)) očekujemo, pa evo spiska nekoliko značajnih događaja i okvirnih vremenskih odrednica. Baš kao u svakoj bajci čarobni brojevi su 3, 6, 9 i 12...

3 meseca - bebe do tada obično učvrste glavicu i onda presvlačenje, kupanje i nošenje postaju mnogo jednostavniji. Oko 3-4. meseca počinju da reaguju na igračke. Pre toga obično gledaju i smeju predmetima koji na neki način odskaču od okoline (npr. slike, satovi i lusteri - jer se, za razliku od ostlih stvari u kući, nalaze na velikim, (obično) jednobojnim povrsinama i zbog toga privlače više pažnje nego predmeti koji su u moru drugih stvari).

6 meseci - polusedeća i sedeća faza (dete polako stiče svoju samostalnost), mnogo više reaguje na okolinu, brblja.

9 meseci - pripreme za prohodavanje (oslanjanje na noge, hodanje uz držanje za trup a kasnije obe ruke, samostalno držanje za nameštaj, ustajanje uz tuđu pomoć ili pridržavanje), vaša beba polako postaje malo dete. :)

12 meseci - prvi samostalni koraci, početak intenzivnog intelektualnog razvoja (mnogo brži razvoj od onoga na koji ste navikli u prvih godinu dana: intenzivno reagovanje na okolinu/ljude, primetno povećanje fonda reči, razvoj spretnosti itd.)

Naravno, ovo su samo grube smernice. Svaka beba je priča za sebe i ima svoj tempo. Odstupanja od navedenih "rokova" ne znače ništa loše. Npr. može se desiti da krupnije bebe sporije počnu da se same okreću, sede i puze (ali to je sve stvar motorike i faza u koju naši maleni uđu pre ili kasnije). ;)

No comments:

Post a Comment